Smartphone fotografie

Hoe maak je mooie foto’s met een mobiele telefoon?

Je komt ergens, je ziet iets, je ervaart iets en dát wil je vastleggen. Momenten om te Framen. Naderhand blijkt, de foto is leuk maar niet top. Niet Instagram waardig. Filtertje erover wil soms nog een boost geven maar nog steeds niet super. Ja, hmm wat gaan we doen met de foto? Toch maar niet posten is het resultaat.

Een krachtige foto is het resultaat van verschillende elementen. Moeten we hiervoor een fancy full frame spiegelreflex- of systeemcamera hebben? Nee, niet perse. Voor de meeste onder ons geldt dat we geen fancy camera hebben maar wel een smartphone. De technologie is enorm verbeterd en de kwaliteit van de lenzen op de mobiele telefoon is tegenwoordig even goed of beter dan sommige camera’s.

Alleen, krijg je dan een mooie foto? Iedereen is in staat om er meer uit te halen. Met een beetje techniek, dat dan weer wel. In dit blog vertel ik graag hoe jij, met behulp van deze 4 tips, betere foto’s kan maken met je smartphone.

Ga voor kunstwerkjes in plaats van een naslagwerk. Wie heeft er zin om na de vakantie door 1500 (saai geschoten) foto’s te bladeren? I’ll be honest… Niemand, ook jij niet. Hoe gaaf de vakantie ook is geweest, dat doe je niet. Leg de meest memorabele momenten vast  met behulp van deze 4 tips en ga voor kunstwerkjes. Channel je inner Steve, Anton of Picasso!

Let’s start! De 3 belangrijke termen zijn: object, licht en compositie. That’s it! Voor nu althans…. 😉 Laten we het simpel houden.


Tip 1: OBJECTifying

Wie of wat is mijn object? 

Dat klinkt zo onpersoonlijk of hard maar dat is wel waar het om draait. Er is altijd iets dat je aandacht trekt. 

Dit kan een persoon, gebouw, kunstwerk, plein, uitzicht, een dier, een kledingstuk of accessoire en van alles meer zijn. Er is iets dat je graag wilt vastleggen. Iets wat ook een combinatie kan zijn van 2 elementen. 

Dat is het object, het middelpunt, dat is waar de foto vanaf nu omdraait. Vanaf nu gaan wij kijken hoe we dit “object” zo goed mogelijk kunnen gaan vastleggen.

Tip 2: It’s all about LIGHT

Zonder licht geen foto én zonder goed licht geen kunstwerkje. Keep that in mind!

Licht is essentieel, het kan in je voordeel werken maar ook in je nadeel. Waar moet je eigenlijk op letten?

Stel jezelf eerst de vraag: “Waar komt het licht vandaan?“. Komt het licht van voren, van achteren of recht boven het object. Bepaal hiermee ook of je (te)veel of (te) weinig licht hebt. 

Het antwoord op deze vraag helpt je namelijk nadenken over waar je het beste kunt staan om gebruik te maken van ‘goed’ licht, licht dat in je voordeel werkt om het object mooi vast te leggen door antwoord te geven op de vragen: 

  • Welke elementen vallen door het (zon)licht extra mooi op of juist niet?
  • Hoe valt de schaduw op het object vanuit verschillende hoeken?
  • Wat vind je mooi?”. 

Loop gerust een rondje en bekijk de omgeving vanuit verschillende hoeken, vanuit verschillende perspectieven. Rome wasn’t build in one day!

Wil je een persoon vastleggen maar, het is heel zonnig dan wil je voorkomen dat er schaduwen in het gezicht vallen(delen van het gezicht worden heel donker) of dat de persoon recht in de felle zon kijkt waardoor hij of zij met de ogen gaat knijpen en/of gaat fronsen.

Hoe lossen we dat op? Zorg dat de persoon niet recht in de zon kijkt door heel simpel de persoon een kwartslag te draaien of alleen een beetje van opzij te laten kijken waardoor hij of zij niet meer recht in de zon kijkt. Je hebt dan nog steeds de gewenste achtergrond, mooi licht en geen geknepen ogen of een frons.

Hou je van Zwart/Wit foto’s dan zijn schaduwen weer erg belangrijk omdat schaduw contrast toevoegt aan een foto.

Tip 3: (Com)positioning makes perfect

Object, licht en klik. Zijn we er dan? Nee, eigenlijk niet. Er is nog 1 tip die ik je graag wil meegeven en dat is de manier waarop je het object in combinatie met licht vastlegt. Dit heet compositie en met compositie in fotografie is het doel dat alle elementen samen een mooi geheel vormen. Het resultaat is een interessante foto.  

Hoe kan je aan de slag met compositie? Heel simpel, met behulp van rasters. Een raster kun je in de instellingen van je telefoon aanzetten en zorgt voor hulplijnen. Hulplijnen waarmee je kunt spelen hoe je het object wilt vastleggen. 

Er zijn verschillende soorten rasters zoals; regel van derden, gouden regel & gulden spiraal. 

Op de Iphone wordt, als standaard raster, de regel van derden toegepast. Het raster bestaat uit 2 horizontale en 2 verticale lijnen en verdeelt het scherm in 9 evenredige vlakken met 4 snijpunten.  De bedoeling met de regel van derden is dat het object op ‘1 de snijpunten van het raster valt. 

Het onderwerp altijd in het midden van het raster zetten is niet altijd spannend. Door het object op de snijpunten van het raster te zetten krijg je vaak een sterker en spannender beeld.

Met de ‘Regel van Derde’ helpen de lijnen in het raster jou om het object op 1 van de snijpunten te laten vallen.

Foto 2,3 en 4 zijn foto’s van een persoon (object) geplaatst op de linker, de rechter of tussen de snijpunten van het raster.  

Foto 1: regel van derde – links

Foto 2: regel van derde – midden

Foto 3: regel van derde – rechts

Wat vind jij mooi?” 

De regel van derde passen we zowel horizontaal als verticaal toe. Bij een landschap kunnen we de regel van derden toepassen door de horizon op de bovenste of onderste horizontale lijn te plaatsen. Hierdoor leg je meer nadruk op de lucht of juist meer nadruk op het landschap. 

Wat het spannend maakt, dat is je 2/3 en dáár leg je nadruk op bij het maken van de foto.

Zoals je kunt zien hoef je een foto niet op 1 manier te maken maar kun je met gebruik van hulplijnen in rasters, het object, op verschillende manieren vastleggen. 

Tip 4: Try something different!

Wat ik vaak zie, je komt ergens, je denkt “Wowww wat gaaf!”. Je pakt je mobiele telefoon, draait de telefoon horizontaal en op ooghoogte maak je een foto. Klik & klaar. Herkenbaar? Is dit verkeerd? Nee, misschien niet altijd alleen. Maar, fotografeer je graag landschappen? Dan is horizontaal vaak beter omdat je meer van het landschap kunt fotograferen. 

Probeer ook eens wat anders door op je hurken te gaan zitten om de foto vanuit ‘kikkerperspectief’te maken. Of wat als je van boven een foto maakt, hoe ziet het landschap of persoon er dan uit? Dit laatste heet in de fotografie ‘vogelperspectief’. Fotografeer je graag gebouwen of mensen? Probeer ook hier kikkerperspectief, vogelperspectief of ooghoogte uit om te zien wat het resultaat is en heb je wel eens een persoon van de zijkant of achterkant gefotografeerd? 

Fotografeer je graag gebouwen of mensen? Probeer ook hier kikkerperspectief, vogelperspectief of ooghoogte uit om te zien wat het resultaat is en heb je wel eens een persoon van de zijkant of achterkant gefotografeerd? 

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog een aantal handige tips hebt gekregen die snel toepasbaar zijn. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen en zijn er nog meer foto technieken die interessant zijn dus hou mijn socials in de gaten! ​​​​​​​