Urban hotspot Eindhoven

Wat is Eindhoven gaaf! Een echte urban hotspot!


Dit hoor je mij vaak zeggen. Maar, wat bedoel ik met urban? Urban is een hippe term en wordt voor verschillende doeleinden, zoals muziek, fashion of cultuur gebruikt. Urban fotografie is met name het fotograferen van unieke, vaak verlaten, locaties zoals oude fabrieken en gebouwen.

In Nederland alleen al zijn er heel veel van dit soort unieke locaties. Dat rauwe & industriële vind ik erg gaaf. Ook locaties met veel graffiti geven dat contrast waar ik zo van hou. 

Waarom is Eindhoven (voor mij) een urban hotspot en hoe is dat ontstaan?  Het begon allemaal door de enorme groei van Philips(& Co) in 1928 met de ontwikkeling van Strijp-S, Strijp-R en Strijp-T. In een snelvaart werden deze gebieden ontwikkeld met een hoogtepunt, voor Philips, in 1970.

Alleen, de verhuizing van Philips naar Amsterdam en andere wereldsteden, heeft ervoor gezorgd dat veel van deze fabrieken leeg kwamen te staan. Een verlaten stuk in het centrum van Eindhoven was het resultaat. 

In plaats van platgooien en daarmee ook alle geschiedenis uitwissen heeft de gemeente Eindhoven gekozen om Strijp-S nieuw leven in te blazen maar het industriële karakter te behouden. En wat hebben ze dat toch fantastisch gedaan!

Gemeente Eindhoven heeft in de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in dit gebied en daardoor is Strijp-S opgebloeid tot dé hotspot voor creatives en worden er jaarlijks veel gave events georganiseerd zoals de Dutch Design Week.

Doordat Strijp-S een lange tijd leeg heeft gestaan heeft het echter wel dat “grungy” & industriële gevoel. Dat geeft een tegenstrijdige schoonheid. En… dat is gaaf!

Met mijn foto’s zoek ik graag het contrast op. Dat zit in de locatie maar ook door het werken in zwart-wit. Licht en schaduwen spelen een essentiële rol in dit geheel. 

Een zakelijk portret op een urban locatie? Past dit? 

Belangrijk bij een zakelijk portret is dat ook de omgeving aansluit bij wie je bent. Wie ben jij? Wat wil je dat de foto uitstraalt? Waar voel jij je comfortabel en volledig jezelf?

Sluit een shoot op een urban locatie daarom vooral niet uit. 


What about the rest?

Plekken waar ik graag kom, hoe kan het ook anders, is Strijp-S met allerlei leuke straatjes, hippe winkels, heerlijke restaurantjes, en gezellige barretjes. 

Hebben jullie de Leidingstraat als eens bezocht? 

Een nieuwe industriële hotspot waar ik graag kom, met veel fotogenieke plekjes én allerlei mogelijkheden om te eten, te drinken of een lekker koffietje te doen, is het oude NRE terrein in het centrum van Eindhoven.

Daarnaast is ook de Kleine Berg een fijne plek als het gaat om restaurantjes, borrelen & winkelen. Een verborgen geheim als het gaat om koffie is mijn favoriete branderij in de Bergstraat. 

We hebben het dan niet eens gehad over het Victoriaplein, Wilhelminaplein, Campinaterrein en alle mooie stadsparken in Eindhoven waar wij zomers heerlijk genieten. Plekken die zich ook perfect verlenen voor fotoshoots. 

Kortom, Eindhoven is rijk aan fotogenieke spots én teveel ander leuks om op te noemen! ​​​​​​​